betaglukaner_1140x600.jpg

Betaglukaner

Betaglukaner återfinns bland annat i växtvärlden, alger och svamp, jäst och bakterier. Betaglukaner är en sorts kolhydrat, bestående av glukosmolekyler med en uppbyggnad som gör att matsmältningssystemet inte bryter ner dem.

Olika typer av betaglukaner

Betaglukaner har en roll vid uppbyggnad och struktur i organismer i svamp- och växtriket. Betaglukaner från olika typer av organismer skiljer sig från varandra, då de är olika sammansatta. En del bildar kedjor som är linjära, vissa har andra strukturer, av olika komplexitet.

Betaglukan i bakjäst

Betaglukan från bakjäst (Saccharomyces cerevisiae), beta-1,3/1,6-glukan, är en molekyl med förgreningar som är en viktig del av jästcellernas cellväggar. Liknande betaglukaner finns  i andra jästsorter och även en del bakterier som kan vara skadliga för djur.

Djurens immunsystem har genom evolution anpassats till att upptäcka molekylen och tolka den som ett tecken på risk för infektion, detta trots att själva molekylen är ofarlig. Detta betyder att immunsystemets försvarsberedskap ökas och förbereds att stå emot angrepp.

Norskt betaglukan™

Det betaglukan som återfinns i bakjästen kan genom olika tekniker av rensning isoleras från jästcellerna. Norska forskare vid Universitetet i Tromsö upptäckte detta först och på åttiotalet utvecklads så kallat ”norskt betaglukan” (NBG®). Detta betaglukan använde man i början till fiskfoder för att öka infektionsresistens hos odlade fiskbestånd. Det började även användas vid uppfödning av andra sorters djur (fåglar, gris) samt för djur inom sporten (hästar) och även för husdjur (hundar).

Idag används den förfinade versionen av den här betaglukanprodukten i kosttillskott för människa. Den har blivit godkänd av europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) inom ramarna för ”Novel Food”-regleringen. I vårt Immunoplus-kosttillskott, får du 255 mg betaglukan i en kapsel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.