kollagen_1140x600.jpg

Kollagen

Kroppens brosk behövs genom hela livet och bemöter klara mängder av olika påfrestningar. Brosk genomgår många miljoner cykler, det pressas ihop och sträcks ut när vi rör oss. Att ta hand om brosket är viktigt för bevarandet av rörliga leder.

Kollagen är en av broskets byggstenar

Kollagen är ett viktigt protein i kroppen och en viktig byggsten i brosk, ligament och senor. Ungefär 30 procent av våra kroppar är kollagen. Totalt finns 28 olika kollagentyper, vanligast är typ I och typ II. Typ I-kollagen är en viktig komponent i huden medan typ II är broskets huvudsakliga komponent.

Brosket är stötdämpningen i kroppen

Jämför man kroppen med bilar så är brosket själva stötdämpningen. Brosk med korrekt sammansättning har såväl elastiska som hållbara egenskaper och gör att rörelsers stötdämpning kan bli effektiv. Stötdämpningen kommer av att kollagenets fibrer vrids ihop som trådar i ett rep.

Brosk behöver tåla påfrestningar

Brosk behöver klara oräkneliga påfrestningar under hela livet. Under de miljontals cyklar som brosket genomgår kommer det om och om igen pressas ihop och sträckas ut. Det finns inga blodkärl i brosk, utan de försörjs genom att så kallad synovialvätska pressas ut under rörelser. För att få cirkulation och frisätta näring till cellerna i ledbrosket är därför rörelse av stor vikt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.