vitamins_1140x600.jpg

Vitaminer

Tretton viktiga vitaminer är kända idag. Ordet vitamin kommer från det latinska ordet "vita" som betyder liv. God hälsa kräver regelbundet intag av vitaminer.

Olika vitaminer är A, C, D, E, K och de åtta olika B-vitaminerna

Vitaminerna A, D, E och K är fettlösliga, de andra är vattenlösliga. Det är en viktig skillnad eftersom det beskriver hur överskott av vitaminer utsöndras eller lagras. Vitaminer som är fettlösliga kan kroppen lagra i lever och fettvävnad. Vitaminer som är vattenlösliga är svårare för kroppen att lagra. Undantaget är vitamin B12, som kroppen kan lagra i levern i över fyra år.

Vitaminer måste fås från mat

Gemensamt för alla vitaminer är att kroppen måste få i sig dem genom maten. Undantaget är vitamin D, som även kan produceras i huden under påverkan av solens UV-strålar.

Vitaminer har olika sammansättning och varje vitamin har en specifik biologisk funktion. Vitaminrika livsmedel är exempelvis frukt och grönsaker. En bra källa till D-vitamin är fisk. Om rekommenderade kostråd följs får man oftast i sig tillräckligt av de flesta vitaminer. Om du inte äter en blandad alternativt äter lite mat kan kosttillskott behöva tas utöver maten.

Vitaminers funktioner

Vitaminer är uppbyggda på olika sätt och har olika effekter i kroppen:

 • Många av kroppens olika kemiska processer kräver vitaminer för att fungera normalt, däribland ämnesomsättningen som vi behöver för att kroppen ska omsätta mat till energi. Många av B-vitaminerna, som niacin, pantotensyra, riboflavin, tiamin, B12-vitamin, B6-vitamin, samt C-vitamin, bidrar till en normal energiomsättning
 • C- och E-vitamin fungerar båda som antioxidanter i kroppen genom att de bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress
 • A-vitamin bidrar till att bibehålla normal synförmåga
 • A-vitamin, B12-vitamin, B6-vitamin, folat, C- och D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion
 • K-vitamin bidrar tillsammans med D-vitamin till att bibehålla en normal benstomme

“Solvitamin”

Vitamin D kallas ofta för solvitamin, eftersom kroppen kan producera vitamin D under påverkan av solens UV-strålar. Denna källa till vitamin D begränsas dock av säsongsmässiga förändringar, solskyddsmedel, inomhusaktiviteter, ålder, mörk hudfärg och kläder.

Produktionen av D-vitamin genom huden är därför sällan tillräcklig, särskilt inte på vintern, och därför rekommenderas att regelbundet konsumera fet fisk i kosten. Äldre personer med begränsad exponering för dagsljus bör, enligt gällande riktlinjer, få D-vitamintillskott (10 μg/dag) utöver kosten, medan spädbarn bör få tillskott som innehåller 10 μg D-vitamin per dag från fyra veckors ålder.

EU har fastställt en daglig toleransgräns för D-vitamin på 100 µg, men det krävs dagliga doser på 50–100 mg innan vitaminet blir giftigt.

Vitamin D har flera dokumenterade effekter och bidrar till:

 • Normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor
 • Normala kalciumnivåer i blodet
 • Att bibehålla normala ben (skelettet)
 • Att bibehålla normal muskelfunktion
 • Att bibehålla normala tänder
 • Immunsystemets normala funktion
 • D-vitamin spelar en roll i celldelningsprocessen

Vitaminer för huden

B-vitamintyperna niacin och riboflavin bidrar tillsammans med vitamin A till normal hud.

Vitamin C främjar normal kollagenbildning, vilket är viktigt för normal hudfunktion. Kollagen är byggnadsmaterialet i hudens bindväv, vilket är viktigt för hudens struktur och styrka.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.