blogg_seniorcouple_1140x600.jpg

Omega-3 är alltid en bra idé!

Att det du äter och dricker påverkar din hälsa är det inte så många som tvivlar på. Att förstå varför omega-3 alltid är en bra idé är ett viktigt steg för att ta vara på ditt hjärta. Här kommer 5 fakta om de nyttiga fettsyrorna!

FAKTA: Vissa typer av fett är nyttigt!

Du hör säkert ofta att vi äter alldeles för mycket fet mat men många av oss, både i Europa och Nordamerika, får inte i oss tillräckligt med nyttigt fett. Att äta tillräckligt av de nyttiga omega-3 fettsyrorna är viktigt för ditt hjärta.

FAKTA: Det finns olika typer av omega-3

Du har garanterat fått höra att omega-3 är nyttigt. Men visste du att det finns flera olika typer av omega-3? De 3 viktigaste typerna är EPA, DHA och ALA. ALA härstammar från växtriket och det hittar du i bland annat linfrön och chiafrön. EPA och DHA får du i huvudsak från fet fisk och annan mat från havet.

FAKTA: Omega-3 bidrar till ett sunt hjärta

Kroppen kan producera en liten mängd av de långkedjade fettsyrorna EPA och DHA om du äter ALA men endast i begränsade mängder. Därför bör du även tillföra extra EPA och DHA från fisk och andra marina källor eller genom ett kosttillskott. Att regelbundet tillföra de nyttiga omega-3 fettsyrorna genom kosten är bra för hjärtat.

Köp Omega-3 till halva priset här

FAKTA: Att äta mat från havet är inte det enda sättet du kan få i dig omega-3 på

Om du inte äter fet fisk regelbundet kan du få i dig de hälsosamma omega-3 fettsyrorna genom att äta kosttillskott eller matvaror som är berikade med omega-3. Det finns förutom omega-3 kapslar eller flytande fiskolja även till exempel smör där de nyttiga omega-3 fettsyrorna är tillsatta. Läs på etiketten för att vara säker på att du väljer ett tillskott eller en matvara som innehåller EPA och DHA.

FAKTA: Forskning visar att omega-3 är bra för hjärta, hjärna och syn

Omega-3 är ett av de näringsämnen som det har forskats mest om. Det finns faktiskt så många som 27 000 publicerade studier om omega-3. Det råder en bred enighet om att de långkedjade fettsyrorna EPA och DHA är bra för hjärta, hjärna och syn.

  • Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA bidrar till att bibehålla hjärtats normala funktion. Positiv hälsoeffekt uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA.
  • Omega-3 fettsyran DHA bidrar till att bibehålla hjärnans och synens normala funktion. Positiv hälsoeffekt uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA.

Källor: Forskning.no

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.