blogg_attvetavitaminer_1140x600.jpg

Viktigt att veta om vitaminer

Vet du egentligen vad vitaminer är och varför de är så viktiga för kroppen?

Vitaminer är näringsämnen som behövs i små mängder för en rad olika processer i kroppen.

Kroppen behöver till exempel vitaminer för att bygga upp och underhålla muskler, skelett, hud och slemhinnor. Omvandlingsprocessen av kolhydrater, fett och proteiner till energi är också beroende av vitaminer. Några av vitaminerna är dessutom bidragande för underhållet av ett normalt immunförsvar.

Vitaminerna måste i huvudsak tillföras via kosten eftersom kroppen enbart producerar ett fåtal själv. Det betyder att vi är beroende av att få i oss vitaminer via kosten. D-vitamin kan dock bildas i kroppen med hjälp av solljus och K-vitamin kan bildas av tarmbakterier.

Två typer av vitaminer


Vitaminerna byggs upp på olika sätt, har olika funktioner och beter sig på olika sätt när de tas upp i kroppen. B-vitaminer och C-vitaminer är vattenlösliga medan A, D, E och K-vitaminer är fettlösliga.

De fettlösliga vitaminerna blir lagrade i kroppen, något som kan bidra till överdosering om man får i sig för mycket av dessa vitaminer.

Vattenlösliga vitaminer blir däremot inte lagrade i kroppen på samma sätt. De ämnena sköljs ut ganska snabbt vilket betyder att risken för överdosering är liten.

Totalt känner vi till 13 vitaminer.

Varierad och Hälsosam kost


Äter du en hälsosam och varierad kost med mycket frukt och grönt kommer de flesta av oss att tillföra kroppen tillräckligt med vitaminer. Vill du ha ett stabilt intag av vitaminer och mineraler kan du komplettera din kost med ett tillskott av multivitaminer.

Den bästa koststrategin för att bibehålla en god hälsa är att välja förnuftigt från ett stort urval av matvaror, men alltså särskilt mycket av frukt, grönsaker, grova kornprodukter, baljväxter och fisk.

Goda källor till vitaminer


Det kan vara bra att veta vilka maträtter som är särskilt rika på de olika vitaminerna.

Goda källor till B-vitamin är bland annat nötkött, fisk, lever, korn och mjölk. Folat är ett B-vitamin som det finns mycket av i grönsaker som till exempel spenat.

Den viktigaste källan till C-vitamin är frukt och grönsaker.

Fet fisk och berikade mejeriprodukter är bland de få kostkällorna till vitamin D. Många väljer även att ta tillskott med omega-3 och D-vitamin som komplement till sin dagliga kost.

 

Fet fisk och lever innehåller A-vitamin och detsamma gäller även ägg och mjölkprodukter. Morötter, broccoli och paprika innehåller betakaroten som kroppen omvandlar till A-vitamin.

Vitamin E hittar du i vegetabiliska oljor, margarin, nötter, ägg, helkornprodukter och grönsaker med hög fettprocent, som till exempel avokado.

Våra tarmar producerar stora mängder K-vitamin och ser till att det dagliga behovet uppfylls. Dessutom är gröna växter som sallad, broccoli och spenat goda källor till vitamin K.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.