blogg_omega3arsunt_1140x600.jpg

Omega-3 är sunt året runt!

Din kropp kan endast omvandla små mängder omega-3 till EPA och DHA och behöver därför få det tillfört via kosten året om. Så glöm inte att äta din dagliga dos av omega-3 fettsyrorna EPA och DHA, även på sommaren!

Fiskolja – en källa till vitamin D och omega-3


När solens strålar träffar din hud producerar kroppen vitamin D. Dessutom får vi vitamin D via kosten. Goda källor till vitamin D är livsmedel som kommer från djurriket (fisk, ägg, kött och mjölkprodukter).

Om du ofta vistas i solen eller får tillräckligt med vitamin D via kosten är det alltså inte säkert att du behöver ett extra tillskott med vitamin D under sommaren. Det som däremot är säkert är att omega-3 är lika viktigt året om!

Myndigheternas rekommendationer


Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta fisk två-tre gånger i veckan, varav fet fisk en gång. Till fet fisk räknas lax, öring, makrill eller sill. För vissa grupper finns mer detaljerade rekommendationer, se livsmedelsverket.se.

Med ett dagligt intag av de långkedjade omega-3 fettsyrorna EPA och DHA, uppnår man de positiv hälsoeffekter som dessa essentiella fettsyror har på hjärt- och kärlsystemet, hjärnan och synen.

Din kropp har tyvärr inte ett lager av omega-3 som den kan ta av och den kan heller inte omvandla tillräckliga mängder EPA och DHA från andra omega-3 fettsyror. Därför har den nytta av en regelbunden tillförsel av dessa sunda marina fettsyror genom kosthållningen, både på vintern och sommaren!

Köp nu Vesterålen's Omega-3 till halva priset

Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA bidrar till att bibehålla hjärtats normalfunktion. Positiv hälsoeffekt uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg EPA/DHA. Omega-3 fettsyran DHA bidrar till att bibehålla hjärnans och synens normala funktion. Positiv hälsoeffekt uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA.


Källor:
Livsmedelsverket
European Food Safety Authority (EFSA)