vitaminA_1140x600.jpg

A vitamin

Vitamin A är en fettlöslig vitamin som bland annat bidrar till upprätthållandet av synförmågan och immunsystemets funktion.

Fettlöslig vitamin som lagras i kroppen

Att ett vitamin är fettlösligt betyder att det kan lagras i kroppen. Vitamin A var först ut att upptäckas och fick därför beteckningen A. Även vitamin D, E och K är fettlösliga. A-vitamin lagras i levern, i fettvävnader, lungor och njurar. Uppstår brist på ett fettlösligt vitamin kan kroppen via tarmen och blodomloppet ta av sina lagrade reserver.

Vitamin A stödjer många funktioner

A-vitamin hjälper bland annat kroppen med:

  • Normal omsättning av järn
  • Att bibehålla normala slemhinnor
  • Att bibehålla normal hud
  • Att bibehålla normal synförmåga
  • Immunsystemets normala funktion
  • Celldelningsprocessen

A-vitamin i vår kost:

Retinol

A-vitamin återfinns bland annat i form av retinol. I denna form finns vitamin A i exempelvis leverpastej, äggula, mjölkprodukter, torsklever och torskleverolja.

Karotenoider

I rödgula och gula frukter som morötter och sötpotatis finns A-vitamin i form av karotenoider. När vi äter mat med karotenoider kan kroppen omvandla detta till A-vitamin.

Betakaroten

Det ämne som kroppen bäst omvandlar till A-vitamin är betakaroten, en typ av karotenoid. Vitamin A från animalisk kost ska inte överdoseras, A-vitamin från vegetabilier däremot omvandlar kroppen endast vid behov till A-vitamin. Det finns ungefär 600 olika karotenoider i naturen, av dessa är cirka 60 källor till vitamin A.

Rätt intag ger bättre upptagning

Kroppen har svårt att ta upp A-vitamin från råa frukter och grönsaker, när de värms upp eller förädlas till oljor ökar upptaget. Höga temperaturer kan dock bryta ner A-vitamin. Antioxidanter skyddar från nedbrytning av A-vitamin.

A-vitamin för ögonen

I ögat finns ljuskänsliga pigment som gör att synförmågan kan anpassas till ljus och mörker. A-vitamin är avgörande för att bilda detta pigment.

Vitamin A för slemhinnornas funktion

A-vitamin behövs även för att bibehålla normala slemhinnor i till exempel ögon, tarmar och lungor genom bildandet av slemproducerande celler. Celldelningsprocessen har med såväl tillväxten som utvecklingen av kroppens celler att göra och A-vitamin är av betydelse för detta.

Behovet av vitamin A

Intagsrekommendationen för vitamin A uttrycks i retinolekvivalenter (RE), där retinolaktiviteten hos olika karotenoider har omvandlats till en enhet. Det rekommenderade intaget av vitamin A är 900 µg retinol dagligen för män och 700 µg retinol dagligen för kvinnor.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.