dha_1140x600.jpg

DHA

DHA är en essentiell omega-3-fettsyra som hjälper till att upprätthålla normal hjärnfunktion och synförmåga. Våra kroppar är beroende av den essentiella fettsyran Omega 3. Nyare forskning visar att i DHA i synnerhet är viktigt för bibehållande av normal hjärnfunktion och normal synförmåga*.

Om DHA

DHA är en essentiell fettsyra som är nödvändig för kroppens optimala funktion. DHA är dominerande bland fettsyror i majoriteten av de vitala organen, och är i princip den enda fettsyran i hjärnan, ögat och nervsystemet.

Detta gör DHA för kroppen

När DHA intas känns det igen av kroppens celler och används till centrala funktioner i kroppen.

Viktig för hjärnan

Hjärnan är kroppens mest fettrika organ. DHA-innehållet är 11 procent av alla fettsyror. Fettsyror är inblandade i en mängd olika processer i hjärnan. Studier tyder på att DHA är viktigt för struktur och signalöverföring i hjärnan. Därför bidrar DHA till att bibehålla normal hjärnfunktion som till exempel inlärning och minne*.

Viktig för hjärtat

Fettsyrorna är byggstenar i cellytan i våra kroppar. Mycket omättat fett i form av Omega 3-fettsyror behåller cellytan mjuk och smidig. Detta är en av flera anledningar att DHA bidrar till hjärtats normala funktion*.

DHA och synen

Hela 9 procent av de fettsyror som återfinns i ögats retina är av typen DHA. DHA är viktigt för fotoreceptorernas funktion, och ett intag på 250 mg DHA om dagen bidrar till att bibehålla normal synförmåga*.

DHA i vår kost

Omega 3 från växtriket kommer i form av den korta ALA-fettsyran och måste omvandlas till de långa EPA-fettsyrorna och vidare till DHA innan kroppen kan tillgodogöra sig den. Människans kropp omvandlar troligtvis inte ALA till DHA på ett särskilt effektivt sätt. Därför behöver vi äta betydligt mer av växtoljor än av fiskoljor för att uppnå samma nivå av omega 3-fettsyran DHA i kroppen.

Det är därför viktigt att få i sig de långa omega 3-fettsyrorna genom maten. DHA finns bland annat i fet fisk som lax, sill och makrill.

*Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag på 250 mg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.