vitaminC_1140x600.jpg

C-Vitamin

C-vitaminet bidrar till immunsystemets normala funktion. C-vitamin är även en antioxidant och bidrar till skydd av kroppens celler.

Skyddar cellerna från oxidativ stress

Vitamin C är en antioxidant som hjälper till att skydda cellerna från oxidativ stress orsakad av reaktiva syrearter. Reaktiva syreföreningar är en biprodukt av till exempel förbränning av syre i kroppen. Reaktiva syrearter, såsom fria radikaler, kan attackera kroppsceller, proteiner och genetiskt material.

Antioxidanten C-vitamin skyddar våra kroppar genom att den neutraliserar reaktiva syreföreningar. C-vitamin bidrar dessutom till återuppbyggnad av E-vitaminets reducerada form.

Öka upptaget av järn med C-vitamin

Finns C-vitamin i mag- och tarmkanalen kan detta omvandla järn så att kroppen lättare kan ta upp det. C-vitaminet kan också bidra till immunsystemets normala funktion.

Vid hård och extrem träning är det av extra vikt att man får i sig tillräckligt med C-vitamin. Ett dagligt intag på 200 mg C-vitamin i tillägg till det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin bidrar till att bibehålla immunsystemets normala funktion under och efter intensiv fysisk träning.

C-vitamin har också flera andra viktiga funktioner:

  • Bidrar till normal psykologisk funktion
  • Bidrar till att minska trötthet och utmattning
  • Bidrar till normal energiomsättning
  • Bidrar till nervsystemets normala funktion
  • Bidrar till normal kollagenbildning, som är viktigt för blodkärlens, benstommens, broskets, tandköttets, tändernas och hudens normala funktion.

C-vitaminet bidrar till normal kollagenbildning

En av de viktigaste funktionerna hos C-vitamin är att det bidrar till normalt bildande av kollagen, ett sorts protein som spelar stor roll vid bildande av olika vävnader, exempelvis ben, brosk, hud, blodkärl och tänder. C-vitaminbrist kan därför påverka många olika delar av kroppen.

Näringsämnen rika på C-vitamin

Människan kan inte, till skillnad från de flesta levande varelser, bilda C-vitamin i kroppen och är därför beroende av att få det tillfört genom kosten. 

Det rekommenderas att såväl kvinnor som män får i sig 75 mg/dag. C-vitamin är särskilt viktigt för kvinnor för att säkerställa ett bra upptag av järn. Rökare behöver förmodligen mer C-vitamin eftersom de förbrukar det snabbare.

C-vitamin, den naturliga antioxidanten, återfinns företrädesvis i citrusfrukter som apelsiner, citroner och grapefrukt. Även potatis är en viktig C-vitaminkälla, dessutom många bär och färska grönsaker. För lågt intag av dessa livsmedel kan ge C-vitaminbrist, något som tidigare ofta drabbade sjömän.

C-vitaminet i kroppen

I våra kroppar återfinns mest C-vitaminer i musklerna. Även blod innehåller mycket C-vitamin. Högst koncentration finns i binjurarna, hjärnan och ögat. Får man i sig upp till 60 mg C-vitamin recirkuleras C-vitaminet av njurarna och en del utsöndras i kroppen. Vid höga doser utsöndrar kroppen C-vitamin via urinen. Ju högre dos, desto mer utsöndras.

“Fem frukter och grönsaker om dagen”

Livsmedels innehåll av C-vitamin kan förändras av förvaring och när mat tillreds. Det kan därför vara bra att inta färska frukter och färska grönsaker. Vid ett intag under 40 mg C-vitamin per dag kan ge bristsymptom, till exempel trötthet och utmattning. När man inte får i sig tillräckligt mycket färska grönsaker och frukt kan komplettering med kosttillskott behövas. Doser som motsvarar intag av mycket grönt och frukt tas till största delen upp av kroppen.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.