oxidativstress_1140x600.jpg

Oxidativ stress

Fria radikaler är en sorts reaktiv syreart som exempelvis bildas när kroppen förbränner föda genom att använda syre. Det kan också bildas reaktiva syrearter när immunsystemet bekämpar de mikroorganismer som kan invadera det.

Antioxidanterna skyddar mot reaktiva syrearter

Antioxidanter fungerar som ett naturligt skydd mot reaktiva syrearter i våra kroppar och skyddar oss mot reaktiva syrearter, till exempel fria radikaler. Kroppen producerar ett antal enzymer som fungerar som antioxidanter. Enzymerna fungerar genom att förhindra och neutralisera ett överskott av reaktiva syrearter i våra kroppar. När det blir överskott av denna typ av föreningar uppstår oxidativ stress i våra kroppar.

Reaktiva syrearter

När vår kropp förbränner syre uppstår hela tiden reaktiva syrearter som en biprodukt. Fria radikaler är en typ av reaktiv syreart. Antioxidanterna bildas i våra kroppar och bidrar till att neutralisera de syreföreningar som attackerar våra celler.

För att cellerna i våra kroppar ska fungera optimalt är det viktigt att det är balans mellan hur mycket reaktiva syrearter som bildas och i vilken utsträckning de bryter ner antioxidanter.

Uppskattningsvis producerar varje cell över 20 miljarder reaktiva syrearter per dag, så länge förbränningen fungerar normalt. Varje enskild cell i kroppen attackeras troligen av reaktiva syrearter tio tusen gånger dagligen. Antioxidantenzymerna som produceras av våra kroppar utgör försvaret mot dessa föreningar. För att våra kroppar ska fungera optimalt är det nödvändigt att det finns en balans mellan hur mycket reaktiva syrearter som bildas och nedbrytningen av antioxidanter.

Antioxidanter

Antioxidanter kan fungera genom att förhindra och neutralisera överskott av reaktiva syrearter. Vissa antioxidanter kan kroppen själv producera i form av enzymer. Maten innehåller även antioxidanter som vitamin C och E samt mineralerna selen, koppar och zink. Bär, frukt, nötter, grönsaker och kryddor innehåller många antioxidanter som vitamin C och E.

Att konsumera dessa antioxidanter hjälper till att skydda cellerna från oxidativ stress.

Flera olika föreningar hjälper till att skydda cellerna mot oxidativ stress:

  • Vitaminer som riboflavin, vitamin C och vitamin E
  • Mineraler som selen, koppar och zink
  • Enzymer som produceras av kroppen

Bildandet av oxidativ stress

När produktionen av de reaktiva syrearterna, exempelvis de fria radikalerna ökar kan detta göra att antioxidantförsvaret i kroppen blir otillräckligt. Har kroppen konstant obalans mellan antioxidanterna och de reaktiva syrearterna i kroppen uppstår så kallad oxidativ stress. Oxidativ stress går att jämföra med att fett grumlas eller att spikar blir rostiga. Det är flera olika faktorer som medför att bildningen av de reaktiva syrearterna ökar, till exempel fysisk träning, exponering för sol, näringsbrist, tobaksrökning, miljögifter/tungmetaller och stress. Vid stress blir antioxidantförsvar i kroppen av särskilt stor vikt, då produktion av de fria radikalerna då kan öka.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.