vitaminD_1140x600.jpg

D Vitamin

D-vitamin bidrar till kroppens normala muskelfunktion, det är viktigt för välfungerande muskler genom hela livet. Läs mer om D-vitamin här.

D-vitaminets många roller  

Kalcium, som mycket av människokroppen består av är den viktigaste byggstenen för skelettet, genom hela vårt liv. D-vitamin bidrar till det normala upptagandet och användningen av kalcium, vilket i sin tur är viktigt för att bibehålla normal benstruktur och friska tänder. Tillräckligt intag av vitaminet bidrar till normala kalciumnivåer i blodet, liksom upptagandet av det viktiga mineralet fosfor. Dessutom bidrar vitamin D till normal muskelfunktion och är därför viktigt för att ha välfungerande muskler genom livet.

I norr får vi inte tillräckligt med sol

När kroppen utsätts för solljus kan den producera D-vitamin, men det är ändå inte alltid tillräckligt. I synnerhet i nordliga områden där det är lite solljus under vinterhalvåret. Människor med hud som är starkt pigmenterad har svårare att producera D-vitamin. Detta beror på att det egna pigmentet, melanin, konkurrerar med produktionen av D-vitamin.

D-vitamin är fettlösligt och kan lagras i vår lever, där det bildar en reserv för kroppen. Uppstår brist på D-vitamin kan kroppen utsöndra vitamin från reserven ut i blodet.

D-vitaminets roll i celldelningsprocessen

Kroppens celldelning ligger till grund för tillväxten och vävnadsnybildning. I denna celldelningsprocess spelar D-vitamin en roll.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.